7 april

Een leven lang pionieren in de reproductietechnologie

Oud-directeur Dick Postma is officieel met pensioen, maar wordt nog af en toe ingevlogen voor projecten en advies. Iets wat hij met overtuiging blijft doen. Zijn passie voor het vak is onveranderd groot en zijn kennis van onschatbare waarde. Hij heeft een blijvende voetprint achtergelaten binnen NIFA maar ook in de wereld van dierlijke reproductietechnologie.

Een leven lang pionieren in de reproductietechnologie

Sinds 1979 is Dick een vertrouwd gezicht binnen ons vakgebied. “In die tijd bestond kunstmatige inseminatie (K.I.) uitsluitend voor rundvee. Er waren toen nog 46 KI-verenigingen in Nederland. Ik zat midden in de sector, precies op het moment dat deze begon te transformeren,” vertelt Dick.

“In de jaren tachtig kwam de varkens-K.I. in opkomst. Voor NIFA werd dat een geheel nieuwe bedrijfstak. Door nieuwsgierigheid en vakmanschap zorgde ik ervoor dat we telkens vooropliepen in de ontwikkeling – iets wat nog steeds in het DNA van NIFA zit. Rond 1988 werd embryotransplantatie bij koeien een nieuwe, belangrijke tak,” vertelt Dick. “In diezelfde periode begon een intensieve samenwerking met IMV Frankrijk, een samenwerking die in 2010 leidde tot een verdere internationale ontwikkeling van NIFA en uiteindelijk tot de overname door IMV. Niet veel later, in 1989, richtte ik Embrytec in – een voor die periode revolutionair laboratorium voor embryotechnologie bij rundvee.”

Ook bij paarden-K.I., die begin jaren negentig in opkomst kwam, was ik nadrukkelijk betrokken. Inmiddels zijn er zo’n tweehonderd laboratoria – zowel voor vers als diepvriessperma – door NIFA ingericht. Bij de inrichting van paarden-K.I.-stations is het vaak wat meer maatwerk,” vertelt hij.

Dick was werkzaam tot 2020 voor NIFA en heeft in de loop der jaren talloze labs in Europa en ver daarbuiten helpen opzetten. Enkele mooie voorbeelden zijn labs voor de verwerking en opslag van humaan donorsperma en IVF, maar ook de brede implementatie van CASA-systemen binnen de wereldwijd opererende genetische giganten CRV en TOPIGS. Ook is er een Europese samenwerking met ST (Sexing Technologies) bij de inrichting van laboratoria.

Zijn loopbaan is een blauwdruk van de groei binnen onze sector: van ambacht tot hightech equipment binnen de celbiologie. Creëer nieuw leven met onze technologie – precies wat Dick al meer dan veertig jaar heeft gedaan.